Whocopied.me protects this content

Tag dit første skridt mod at håndtere din stress på arbejdspladsen

God trivsel og stresshåndtering på arbejdspladsen er et ’must’ for at sikre din arbejdsglæde.

Og heldigvis kan du også selv forebygge, at negative og belastende udfordringer på arbejdspladsen kommer til at fylde i din hverdag. Men det kræver først og fremmest indsigt i stressens væsen, og hvordan stressen kan udfolde sig, hvis du ikke får håndteret den i tide.

I denne blog får du viden om og indsigt i følgende områder:

  1. Hvad er stress, og hvad skal du være opmærksom på?
  2. Er du påvirket af positiv eller negativ stress på jobbet?
  3. Lær dine stress-signaler at kende – så du kan forebygge stressen.
  4. Test dig selv – hvilke stress-signaler er typiske for dig?
  5. Få indsigt i stress-trappen, og hvordan stressen kan eskalere.
  6. Hvor kan jeg hente hjælp til at forebygge og håndtere stress?

Denne indsigt vil være det første skridt, du kan tage mod en erkendelse af din eventuelle stressbelastning, men også et grundlag for at handle mod en stressfri tilværelse på din arbejdsplads.
 

Hvad er stress, og hvad skal du være opmærksom på?

Stress er en reaktion på, at du er havnet i en situation, som belaster dig.

Et eksempel kan være, at du sidder i et åbent kontorlandskab, og du har nogle opgaver, der kræver en hel del fokus og koncentration. Men desværre bliver du alt for ofte revet væk fra dit fokus, fordi mails tikker ind, kolleger taler højt i lokalet eller afbryder dig med spørgsmål.

Undersøgelser viser, at det tager mindst 15 minutter efter en afbrydelse, før en medarbejder er tilbage til det samme niveau af koncentration, som før afbrydelsen.

Det vil sige, at nu tager din opgave så meget længere tid at færdiggøre og måske med et ringere resultat på grund af dit manglende fokus.

Når stressen viser sit ansigt, vil den være ledsaget at negative tanker, følelser og en tilstand i kroppen, som er ubehagelig for dig. Du er nu i alarmberedskab – du føler dig truet.

Det, der er afgørende for, om du bliver vedvarende ramt af stress, er, hvor lang tid belastningerne påvirker dig, og hvor svært det er for dig at ’cope’ med situationen. Man taler også om, at stress kan være både positiv og negativ.
 

Er du påvirket af positiv eller negativ stress på jobbet?

Positiv stress er reaktioner, der udløser sig i kroppen, når du bliver sat over for en udfordring, som du godt kan klare, selvom det måske kræver en ekstra indsats.
Du er tændt og spændt, bekymrer dig måske en smule om udfordringen, men nyder alligevel arbejdet og bliver opslugt på den gode måde – måske oplever du en form for flow-tilstand.

Efter endt vellykket præstation er du igen rolig og afslappet. Du har brugt noget energi og skal huske at lade op. Det er så vigtigt at få ladet dine batterier op igen

For mange og hyppige situationer med positiv stress kan blive belastende for kroppen, hvis du ikke sørger for at lade op igen.

Negativ stress er rektioner på belastninger over længere tid. Det kan være at din arbejdsmængde ikke harmonerer med den tid, du har til rådighed. Eller at du mangler den nødvendige viden eller ro og derfor ikke oplever, at du kan håndtere opgaverne tilfredsstillende.

Denne situation vil ofte give bekymrende tanker, følelser af utilstrækkelighed og spændinger i kroppen. Hvis tilstanden strækker sig over en længere periode, kan du risikere at falde i en stressfælde, som tapper dig for energi og overskud.

Lær dine stress-signaler at kende og forebyg din stres

For at kunne vinde over din stress er det nødvendigt, at du er opmærksom på dine stress-signaler og ligeså vigtigt er det, at du får en erkendelse af, hvor belastet du er. I sidste ende drejer det sig om at du rent faktisk også handler på den balastende situationen – eventuelt med hjælp fra dine omgivelser.

Stress-signaler kan inddeles i tre kategorier:

  • De fysiske signaler – det ubehag som du oplever i din krop.
  • De psykiske signaler – det vil sige dine negative tanker og følelser.
  • De adfærdsmæssige signaler – bekymrende ændringer i din adfærd.

Her få du et billede over hvilke signaler, du kan opleve inden for de tre forskellige kategorier.

Stresssignaler

Test dig selv – hvilke stress-signaler er typiske for dig?

  • Tænk først over en situation, der enten belaster dig nu eller har gjort det tidligere.
  • Kig så på signalerne i hver kategori, og noter dig de stress-signaler, som du oplever eller oplevede.
  • Vurder, hvor længe de stod på, fx 1 uge, 1 måned eller mere.
  • Vurder, hvor belastende hver enkelt signal var for dig fra 1-10, hvor 10 er meget belastende.

Dine stress-signaler behøver ikke være de samme, som andre oplever. Og betragt endelig ikke signalerne som dine fjender, men som dine venner, der hjælper med at fortælle dig, at du er belastet og skal holde øje med din egen trivsel.

At holde øje med dine stress-signaler er det allerførste skridt, du kan tage mod en stressfri tilværelse.

En anden indsigt, der er vigtig, er dit kendskab til stresstrappen, og hvordan din stress kan udvikle sig over tid.

Få indsigt i stress-trappen, og hvordan stressen kan eskalere

For at kunne vurdere din egen situation er et vigtigt skridt at erkende, hvor du befinder dig på stresstrappen. Er du på det temperede trin eller er du fx på trinnet, hvor du måske allerede er sygemeldt og udbrændt. Heldigvis behøver det ikke at ende sådan, men det kræver, at der bliver taget hånd om belastningen inden din tilstand forværres.

Stresstrappen består af 4 trin, som er følgende:

  • Tempereret – her er du i en god tilstand – arbejdsglæden og trivslen er i højsædet.
  • Belastet og opvarmet – her begynder stress-signalerne at melde sig opvarmet.
  • Overbelastet og overophedet – her forværres stress-signalerne og tro på egne evner svinder.
  • Nedsmeltet og udbrændt – her er signalerne alvorlige og typisk endt i en længere sygemelding.

Billede her giver dig en temperaturskala over, hvordan du kan bevæge dig ned ad trappen. Det er en model for, hvordan du kan bevæge dig fra trivsel og produktivitet til stress og en stærkt reduceret arbejdsevne.

Tænk også selv over, hvor du nu befinder dig på stresstrappen. Er du i grøn, gul, rød eller i grå zone?

Stress-trappen

Hvor kan jeg hente hjælp til at forebygge og håndtere stress

I denne blog har du fået indsigt i det først skridt, du kan tage henimod at blive stressfri. Det handler om at kende dine stress-signaler, og hvor du befinder dig på stresstrappen. Næste skridt handler om at finde de konkrete årsager til stressen, og derefter sætte handlinger i søen for at styrke din arbejdsglæde og din trivsel på arbejdspladsen. Det vil du høre mere om i min næste blog her >

Vil du eller din virksomhed have hjælp til at vinde over stressen og få styrket arbejdsglæden, engagementet og effektiviteten, så står jeg til rådighed med kurser, uddannelser, foredrag og personlig stresscoaching. Du meget velkommen til at kontakte mig på tlf. 20 32 32 69 eller maile til info@fortunakurser.dk for at høre mere om dine muligheder.

Pia Hardy - stresshåndtering

Kontakt Pia Hardy

Jeg er ekspert i arbejdslivets psykologi med speciale inden for stresshåndtering, personlig effektivitet og facilitering af forandringsprocesser. Jeg har adskillige års erfaring med at rådgive, coache og undervise ledere og medarbejdere i at håndtere udfordringer med stress.

Jeg har siden 2005 uddannet og certificeret et stort antal ledere og medarbejdere på Fortunas stresscoach- og konfliktcoach-uddannelser. Jeg er certificeret stresscoach, konfliktløser og mediator og en efterspurgt underviser.

Omdrejningspunktet for min undervisning er altid mødet mellem mine egne praktiske erfaringer og anvendelige teorier og metoder.

Ønsker du hjælp til at forebygge og håndtere stress og sikre trivslen, så kontakt mig på 20 32 32 69, og få en snak om din situation og dine ønsker og behov.

Læs mere om alle mine tilbud inden for stresshåndtering

Vil du gerne blive bedre til at håndtere stress og sikre trivslen, så har jeg både åbne og skræddersyede tilbud til dig og din virksomhed. Læs mere om dine muligheder herunder.

Læs flere artikler om stresshåndtering på arbejdspladsen

 

 

Kontakt

Fortuna Kurser & Coaching
Fortunfortvej 12 A
2800 Kongens Lyngby
CVR: 16 10 41 40

Tlf.: 20 32 32 69
Mail: info@fortunakurser.dk

Tilmeld Nyhedsbrev


Copyright © 2022 Fortuna Kurser